winteradvies
Nieuwe pagina 1

Winteradviezen voor uw hond

 

De winter is weer in het land en ook voor uw hond zijn deze temperaturen iets minder aangenaam, neem daarom ook voor hen de nodige voorzorgsmaatregelen.

 

* Voorkom onderkoeling. Laat de hond niet te lang buiten.

 

* Voorkom ijsklonten tussen de kussentjes van de zolen. Deze krijgen ze van in de sneeuw te lopen. Een veelgebruikte methode in Zwitserland is vaseline smeren aan de kussentjes van de voetzolen.

 

* Pups, zieke of oude honden horen absoluut niet buiten in een hok te zitten bij vriestemperaturen.

 

* Met teveel sneeuw te eten, kan je hond diarree of maagproblemen krijgen.

 

* Strooizout op wonden van de kussentjes van de voetzolen van pijnlijk zijn, kijk deze na op verwondingen en bescherm desnoods. Vermijd daarom wegen waar men gestrooid heeft.

 

* Antivries is dodelijk, dit zit ook in ruitensproeivloeistof. Vermijd dat je deze gebruikt waar je hond loopt. Vul je uw auto bij en mors je, ruim dit onmiddellijk op zodat je hond er niet kan van drinken

 

* Honden die in een buitenhok verblijven, zorg dat deze verwarmt is en zeker windvrij. Zorg ervoor dat de onderkant uit hout bestaat. Geef extra dekens, hooi of Karton. Karton geeft warmte om op te liggen, kijk maar naar landlopers die buiten slapen op karton, maar nog beter zijn het gebruik van een verwarming of leg de hond binnen. Dit laatste is nog de beste en goedkoopste oplossing.

 

* Een goed binnenhok heeft een schutswand en staat met de opening in de windrichting die het minst voorkomt in België (ZO) (zie plan), De koudere Noordenwind komt in ons land niet zo vaak voor, maar is wel kouder. Noordwesten geeft het meeste regen.

 

* Geef genoeg eten zodat hij een extra vetlaag heeft ter bescherming. Zorg ook dat het drinkwater niet bevriest en ontdooi het ZEKER NIET met zout!

 

* IJskoud drinkwater kan ook de hond zijn tong beschadigen,  ijskoud of gloeiend heet, beide kan brandwonden veroorzaken aan de tong. geef  regelmatig vers lauw water.

 

* Uw hond te lang in de wagen laten zorgt ook voor onderkoeling. Deze ruimte is beperkt en hij kan niet of amper bewegen

 

* Een hond heeft een pels, maar ook al heb je zelf haar, dit wil niet zeggen dat je het daar niet koud kunt hebben. Een winterjas voor de hond kan nuttig zijn. Neem een nauwsluitende, deze zorgt voor meer warmte.

 

* Wanneer de haren nat zijn, zal het langer duren eer ze opgedroogd zijn, blaas hen droog met een gepaste hondenblazer.

 

* IJs is gevaarlijk om op te lopen, zelfs dun gebroken ijs van een plas op de weg kan wonden veroorzaken.

 

* Het is vroeger donker, fluohesjes voor baas en hond verhogen de veiligheid,  ook verlichte halsbandjes zorgen ervoor dat men uw hond beter waarneemt in het donker of schemerdonker.

 

 

Symptomen en wat te doen bij onderkoeling bij de hond:

 

geen zin om te eten, lusteloosheid, ademhalingsmoeilijkheden, zwakke hartslag,  extreem rillen

 

Wrijf de hond zachtjes droog, zet hem in een verwarmde kamer, Sla je jas om hem heen, geef hem suiker of honing met lauw water te drinken en ga er mee naar de veearts.

 

 

Symptomen en wat te doen bij bevriezing

 

De huid van de hond ziet bleek, grijs, blauw. Later wordt de huid rood, schilferig of in het ergste geval zwart.

 

Oren, staart en poten zijn het gevoeligst.

 

Dep de getroffen lichaamsdelen met lauw tot warm water. Als je dit niet bij de hand hebt, lichaamswarmte bied ook hulp.

 

Met wrijven of masseren kan je het alleen maar erger maken

 

Ga zeker naar de dierenarts. Wanneer het getroffen deel zwart ziet kan alleen amputatie nog helpen.

 

Daems Luc

hondengedragsdeskundige

 

Bronnen en websites:

Woef januari 2010

Hondenleven 2010

GVA 10 en 11 december

Dutcelldogs hulp en advies

dier- en natuurinfo